Να γιατί πρέπει να διατηρείτε το WordPress website σας με ενημερωμένο λογισμικό

Η πλατφόρμα WordPress χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί το 27% όλων των websites παγκοσμίως. Είναι μια εύχρηστη πλατφόρμα που προϋποθέτει όμως ότι λογισμικό του website είναι πάντα ενημερωμένο σύμφωνα με τις τελευταίες ανάγκες ασφάλειας.
Η μη εγκατάσταση ενημερώσεων σε ένα website το κάνει επιρρεπές σε κακόβουλες επιθέσεις από χάκερ που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να στείλουν σπαμ μηνύματα ή αλλά ανεπιθύμητα, μέχρι που να γίνουν όλες οι πιο πρόσφατες αναβαθμίσεις. Οι αναβαθμίσεις επίσης νέες λειτουργίες, διορθώνουν παλιά ψεγάδια, αυξάνουν την ταχύτητα των ιστοσελίδων και προσφέρουν καλύτερο SEO.
Αλλά ας δούμε πρώτα κάποια ορολογία

Το WordPress είναι ένα λογισμικό με το οποίο μπορείς να φτιάξεις έναν ιστότοπο ή ένα μπλογκ μέσα από ένα δυνατό και ευέλικτο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS), που είναι εύχρηστο και προσφέρει πολλές δυνατότητες -πολύ καλύτερο από το να γράφεις κώδικα και να κάνεις προγραμματισμό από το μηδέν, και σίγουρα πιο οικονομικό και γρήγορο.

Τα Θέματα (Themes) -με απλοϊκούς όρους- είναι η γραφιστική μακέτα. Ένα Θέμα είναι λογισμικό που φορτώνει έτοιμο στήσιμο (design) και γραφιστικό περιβάλλον σε ένα website. Μπορείτε να επιλέξετε βέβαια και την πιο περίπλοκη μέθοδο του να κάνετε το γραφικό σχεδιασμό των ιστοσελίδων σας από το μηδέν.

Τα Επιπρόσθετα (Plugins) είναι εργαλεία λογισμικού που προσθέτονται στο website για κάποια συγκεκριμένη λειτουργία, πχ. για να γίνουν πιο στυλάτες γκαλερί φωτογραφιών, ωραίες φόρμες επικοινωνίας, να εισαχθεί κάποιο νέο στοιχείο design, για ηλεκτρονικό κατάστημα, δυνατότητα εγγραφής χρηστών κα. Αυτά τα παραδείγματα αφορούν το κομμάτι που βλέπουμε σαν επισκέπτες, γιατί συνήθως οι developers βάζουν και Επιπρόσθετα για έξτρα ασφάλεια, καλύτερη λειτουργία και άλλα πολλά. Ανάλογα με τη μακέτα (Θέμα) και τις διάφορες απαιτήσεις, το κάθε website χρειάζεται διαφορετικά Επιπρόσθετα.

Spam emails είναι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνεται ότι έχουν σταλεί από κάποιο συγκεκριμένο άτομο ή domain name, (του οποίου το website έχει χακαριστεί) ενώ στην πραγματικότητα είναι σπαμ μηνύματα που διαφημίζουν δάνεια, βιάγκρα κλπ. ή περιέχουν ιούς κα.

Αναβαθμίσεις Ασφάλειας βγαίνουν κάθε φορά που υπάρχει μια τρύπα ασφάλειας σε κάποιο λογισμικό, δηλαδή ένας νέος τρόπος που βρήκαν οι χάκερ να σπάσουν τον κώδικα του λογισμικού σε κάποιο σημείο. Στην περίπτωση μας, αναφέρομαι στο λογισμικό που χρησιμοποιούν οι WordPress ιστοσελίδες, δηλαδή ένα Επιπρόσθετο, ένα Θέμα, η ίδια η πλατφόρμα WordPress κα. Πολλές φορές, είναι οι «καλοί χάκερ» που προσπαθούν να σπάσουν τον κώδικα για να βρούν έγκαιρα τυχόν τρύπες ασφάλειας.

Γιατί να φτιάξω το website μου σε WordPress ή παρόμοια πλατφόρμα

Η τεχνολογία, όπως και η επιστήμη, συνεχώς προχωράει για να προσφέρει πιο καινοτόμα και πιο εύχρηστα προϊόντα και που καλύπτουν τις τρέχουσες τάσεις και ανάγκες. Οι παλιές στατικές ιστοσελίδες σε html φαντάζουν πλέον σαν τους προ-παππούδες των σημερινών CMS λογισμικών που χρησιμοποιούνται ευρέως. Θυμάμαι ότι την εποχή που έφτιαξα το 1ο μου website, δεν χρειαζόταν αναβαθμίσεις, μπορούσε (θεωρητικά) να παραμείνει ενεργό για χρόνια χωρίς καθόλου συντήρηση.

Οι σημερινές τάσεις ζητούν πιο όμορφα και responsive website (που προσαρμόζονται δηλαδή σε κάθε μέγεθος οθόνης) και με πολλαπλές λειτουργίες. Το WordPress και άλλες παρόμοιες πλατφόρμες προσφέρουν έναν εύχρηστο τρόπο για δημιουργία ιστοσελίδων, αντί να χρειάζεται κάθε φορά να ξανα-ανακαλύπτουμε τον τροχό. Δηλαδή δεν χρειάζεται να γράφεται κώδικας και να γίνεται προγραμματισμός για το κάθε ένα website από το μηδέν, κάτι που είναι χρονοβόρο, ακριβό και εντελώς περιττό για τον μέσο επαγγελματία.

Βασικοί λόγοι για να είναι ενημερωμένες οι WordPress ιστοσελίδες σας

  • Ασφάλεια
  • Ταχύτητα
  • Καλύτερο SEO (βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης)
  • Νέες ή αναβαθμισμένες Λειτουργίες
  • Διορθώσεις σε Bugs*

*Bug λογισμικού είναι ένα λάθος, σφάλμα, αποτυχία, ή ελάττωμα σε ένα πρόγραμμα λογισμικού που το οδηγεί σε ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Οι χάκερ και όποιος άλλος κάνει κακόβουλες επιθέσεις συνεχώς ψάχνουν ευάλωτα websites. Και επειδή το WordPress χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί περίπου το 27% όλων των websites παγκοσμίως και καταλαμβάνει περί το 70% από το μερίδιο αγοράς CMS, είναι μια πολύ γνωστή πλατφόρμα, κι έτσι αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο για κλοπές δεδομένων και σπαμ μηνύματα.
πηγή. wedevs

Αρκετά συχνά, τα διάφορα Θέματα, τα Επιπρόσθετα, το ίδιο το WordPress, οι Επεκτάσεις κλπ. βγάζουν στην αγορά ενημερώσεις για να ασφαλίσουν νέες τρύπες στον κώδικά τους. Οι αναβαθμίσεις βγαίνουν επίσης και για άλλους λόγους, πχ. έτσι ώστε ένα συγκεκριμένο λογισμικό να λειτουργεί καλά μαζί με άλλα αναβαθμισμένα λογισμικά. Για παράδειγμα, εάν το ίδιο το WordPress βγάλει μια αναβαθμισμένη έκδοση, όλα τα σχετικά Επιπρόσθετα, Θέματα και άλλοι τύποι λογισμικού, βγάζουν και αυτά αναβαθμίσεις για να λειτουργούν καλά με την πιο πρόσφατη έκδοση του WordPress. Διαφορετικά, αργά ή γρήγορα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν δυσλειτουργίες, conflicts (μπλοκαρίσματα) με κάποιο άλλο λογισμικό και τρύπες ασφάλειας για εισβολές από χάκερ.

Εάν ένα Επιπρόσθετο σταματήσει να βγάζει ενημερώσεις για την τρέχουσα έκδοση του WordPress ή έχει να εκδώσει αναβάθμιση αρκετό καιρό, τότε καλύτερα να αντικατασταθεί με ένα παρόμοιο και ενημερωμένο Επιπρόσθετο.
Και το Θέμα (μακέτα) ενός website μπορεί να σταματήσει να βγάζει ενημερώσεις, οπότε και θα χρειαστεί να αλλάξει όλο το γραφιστικό περιβάλλον με κάποιο μοντέρνο Θέμα. Όσο και να σας αρέσει το παλιό design των ιστοσελίδων σας, δυστυχώς δεν έχετε επιλογή. Εάν οι αναβαθμίσεις σταματήσουν, το Θέμα πρέπει να αλλαχτεί.

Πολλά μη-ενημερωμένα στοιχεία μέσα σε ένα website μπορεί επίσης να δημιουργήσουν επιπλοκές (conflicts) ανάμεσα τους. Έτσι ξαφνικά, η φωτο-γκαλερί σας μπορεί να μη λειτουργεί, ένα στοιχείο μπορεί να εξαφανιστεί, ο χάρτης σας μπορεί να μην είναι ορατός κα. Αυτά είναι φυσικά απλοποιημένα παραδείγματα, μιας και αυτό το κείμενο είναι γραμμένο για όποιον δεν έχει γνώσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων.

Οι ενημερώσεις επίσης προσφέρουν διορθώσεις σε Bugs, δηλαδή σφάλματα στον κώδικα του λογισμικού, που το κάνουν να μη λειτουργεί πια όπως θα έπρεπε ή να δημιουργεί μπλοκαρίσματα με κάποιο άλλο λογισμικό. Σε αυτή την περίπτωση, το να μην αναβαθμίζετε τα Επιπρόσθετα για παράδειγμα, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και στο ίδιο το website, όπως σοβαρή απώλεια δεδομένων μακροπρόθεσμα. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί να ανακτηθούν τα χαμένα δεδομένα και να φτιαχτεί ένα νέο website -μια αρκετά χρονοβόρα και δαπανηρή επίπτωση.

Επιπλέον, κάθε φορά που βγαίνει μια ενημέρωση λογισμικού που ασφαλίζει μια νέα «τρύπα» στον κώδικα, οι σχετικές πληροφορίες για το τι δημιουργούσε το πρόβλημα δημοσιοποιούνται αμέσως παγκοσμίως. Άρα, πλέον οι χάκερ ξέρουν πια πολύ καλά πώς να εισβάλουν σε παλιότερες εκδόσεις του WordPress που δεν έχουν αναβαθμιστεί. Οπότε είναι πάρα πολύ σημαντικό να κρατάτε το website σας ενημερωμένο για να μην χακαριστεί!
πηγή. wpstagecoach

Εκτός από την ασφάλεια, οι αναβαθμίσεις μπορεί να προσφέρουν νέες δυνατότητες και λειτουργίες, μια καλή ευκαιρία να φρεσκάρετε το website σας! Προσθέτοντας καινούργια στοιχεία ή αλλάζοντας λίγο το σχέδιο, δίνεται πιο «ζωντανό» look και φρέσκια ενέργεια στις ιστοσελίδες σας, στους νέους και παλιούς επισκέπτες. Εάν το website σας είναι το κύριο εργαλείο διαφήμισης της δουλειάς σας, τότε μικρές ή πιο μεγάλες αλλαγές σε τακτική βάση θα τραβήξουν την προσοχή πιθανών πελατών σας, άρα και αύξηση των πωλήσεων. Η δημοσίευση νέου περιεχομένου στο website σας είναι και μια πολύ καλή πρακτική SEO.

Οι Αναβαθμίσεις κάνουν το λογισμικό του website σας πιο γρήγορο και πιο φιλικό στις μηχανές αναζήτησης. Σήμερα η ταχύτητα είναι πολύ σημαντική στο Internet και στους χρήστες αρέσει πλέον οι σελίδες και οι εφαρμογές να φορτώνουν πολύ γρήγορα. Ιστοσελίδες που αργούν να «φορτώσου» και κάνουν τον επισκέπτη να κοιτάζει την κενή οθόνη του κινητού του για κάποια δευτερόλεπτα, θα τον κάνουν εν τέλη να βαρεθεί και να πάει στο πιο γρήγορο website ενός ανταγωνιστή.
Σύντομα, θα μιλάμε για χρόνο αναμονής φόρτωσης μιας ιστοσελίδας σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Επίσης, τρέχουσες οδηγίες της Google για SEO γράφουν ότι ένα από τα πράγματα που λαμβάνει υπόψη της για καλύτερη εμφάνιση έναντι παρόμοιων σελίδων σε αποτελέσματα αναζήτησης είναι το πόσο γρήγορα φορτώνει μια ιστοσελίδα. Η Google επίσης λαμβάνει υπόψη μεταξύ άλλων, το πόσο ένα website ανανεώνεται, πόσο συχνά προσθέτεται νέο περιεχόμενο και πόσο δημοφιλές είναι στα κοινωνικά δίκτυα και εάν έχει ενημερωμένο λογισμικό. Οπότε για καλύτερο μάρκετινγκ, το να έχετε ένα website με φρέσκο περιεχόμενο και λογισμικό με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις είναι ιδανικός συνδυασμός για πιο καλή εμφάνιση της δουλειάς σας, πιο υψηλή θέση σε αποτελέσματα αναζήτησης και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα .

 

Για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από τις ιστοσελίδες σας, φροντίστε να κρατάτε το website σας φρέσκο και ενημερωμένο.

Το να κάνεις όλες τις ενημερώσεις ασφάλειας είναι απαραίτητο όταν έχεις ένα WordPress website.

For more ideas on how you can make the most out of your small business website…

0 Σχόλια